Dietetyka na UJK
2017-06-21 Izabela RzepeckaWiadomość archiwalnaDietetyka to nowy kierunek studiów, który w najbliższym roku akademickim zostanie uruchomiony na Wydziale Lekarskim i Nauk o Zdrowiu. Rekrutacja trwa.
Dietetyka jest dziedziną nauki, która intensywnie rozwija się w ostatnim czasie, głównie z uwagi na coraz liczniej występujące choroby o podłożu dietozależnym. Badania pokazują, że rośnie zapotrzebowanie na wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie promocji zdrowego stylu życia i racjonalnego żywienia – zachęca do studiowania dietetyki Prorektor ds. Medycznych, prof. zw. dr hab. Stanisław Głuszek.
Absolwenci studiów licencjackich na kierunku dietetyka uzyskają uprawnienia zawodowe do samodzielnego prowadzenia działalności w zakresie żywienia człowieka, w tym dietoterapii, a także wiedzę i praktykę potrzebną m.in. do:
- planowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego
- prowadzenia edukacji żywieniowej
- oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
- doradztwa dietetycznego dla sportowców i klubów sportowych
- nawiązywania właściwego kontaktu z potencjalnymi pacjentami
- pracy związanej z produkcją żywności i prowadzeniem własnej firmy cateringowej
- podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia zawodowego na rynku krajowym i międzynarodowym.
Naszym celem jest jak najlepsze przygotowanie praktyczne studentów do przyszłej pracy zawodowej – wyjaśnia Dyrektor Instytutu Zdrowia Publicznego dr hab. prof. UJK, Edyta Suliga. Przedmiot „Poradnictwo dietetyczne” – wyposaży studentów w wiedzę i umiejętności niezbędne do pracy w poradniach dietetycznych. „Coaching dietetyczny” – przygotuje do stosowania nowatorskich rozwiązań związanych ze zmianą diety i stylu życia pacjentów indywidualnych, zmęczonych ciągłymi dietami i ich krótkotrwałymi efektami, wahaniami masy ciała i walką o jej utrzymanie. „Żywienie osób aktywnych fizycznie” pozwoli zdobyć poszerzoną wiedzę o wpływie odżywiania na zdolność do wykonywania wysiłków fizycznych oraz kwalifikacje do organizowania i prowadzenia wczasów odchudzających. Przedmiot „żywność ekologiczna” pozwoli na zdobycie wiedzy niezbędnej do prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego. W toku studiów przewidziane są również praktyki zawodowe pod okiem doświadczonych specjalistów, m.in. w Dziale Żywienia Świętokrzyskiego Centrum Onkologii.
Zapraszamy do studiowania dietetyki na Wydziale Lekarskim i Nauk o Zdrowiu UJK
Rekrutacja: www.ujk.edu.pl/rekrutacja
Dyrektor Instytutu Zdrowia Publicznego WLiNoZ UJK
dr hab. prof. UJK Edyta Suliga
Ostatnia aktualizacja: Izabela Rzepecka, 2017-07-19 13:35